Chocolate-Orange Creams - Pots de Creme Chocolat-Orange
These little guys were born of three things: One is a bunch of leftover egg yolks after making some buttercream frosting for a Daring Baker cake, another is from seeing this recipe on the good baking fairy Tartelette's website, and the third is a forlorn tablet of Valrhona orange chocolate that I had forgotten about in one of the cupboards.
FR: Ces pots de crèmes sont nés de trois circonstances: D'abord, plein de jaunes d'oeufs qui me restaient après avoir fait de la crème au beurre pour un défi des Daring Bakers, ensuite cette recette sur le site de la bonne fée pâtissière Tartelette, et finalement une tablette de chocolat-orange Valrhona qui se morfondait dans un de mes placards.
Custard-style creams are one of my favorite things because they make me think of home, and France is home even though many other places have been and are home as well. My most favorite thing is a good strawberry tartlet the way it's made in France, a sable crust with a layer of almondine cream, a layer of custard cream, strawberries and glaze. I don't care much for other styles of fruit pies, give me custard on a fruit pie or give me nothing is what I say.
FR: Les crèmes du genre patissiêre sont une de mes choses préférées parce qu'elle me font penser à chez moi, et la France c'est chez moi même si plusieurs autres endroits ont été et sont chez moi aussi. Mon truc préféré c'est une bonne tartelette aux fraises comme on les fait en France, avec une pâte sablée, une couche de crème amandine, une couche de crème pâtissière, des fraises et de la gelée ou de l'abricotage adapté. Je n'aime pas tellement les autres genres de tartes aux fruits (telles celles des Américains), donnez-moi de la crème d'un genre ou d'un autre sur ma tarte aux fruits ou rien du tout, voilà ce que j'en dis.
Anyway, these are the easiest thing in the world to make and Tartelette's recipe is quick and light in the end, even if one has a broken oven, which was the case back when I made these. (For interested parties, what was wrong with the oven that eventually imploded was that the knobs had somehow been installed to turn the wrong way, which meant that even though we could turn the oven on, when we'd set a temperature, the wiring wouldn't actually control the temperature at all. Sometimes, when I think about it now, I am amazed that we got anything to cook properly in there - by we I mean A. making roasts and me making cakes and things like these little creams). If you like chocolate, they are definitely, as Tartelette points out in her post, the quickest and best homemade comfort dessert around.
FR: Enfin, c'est la chose la plus facile du monde à faire et la recette de Tartelette est simple et légère, même si on utilise un four cassé, comme c'était le cas pour moi quand j'ai fait ces petits pots. (Pour les intéressés, le four qui a finalement implosé était cassé de la manière suivante, les manettes avaient été installées pour tourner dans la mauvaise direction - comment cela est-il arrivé, mystère - ce qui signifiait que nous pouvions allumer le four mais que les contacts ne controlaient pas la température choisie du tout. Des fois quand j'y pense je me demande comment nous avons fait pour faire cuire n'importe quoi correctement dedans - par nous je veux dire A. faisant rôtir des choses et moi faisant des gâteaux et autres choses comme ces petites crèmes). En tout cas, si vous aimez le chocolat, comme Tartelette le dit dans son billet, ces petits pots sont les meilleurs desserts rapides et réconfortants de possible fait maison.
13 comments:
yup orange and chocolate are the best combination. love this version for pots de creme!
Je me laisserai bien tenter meme si j'ai du mal a ajouter des fruits dans mon chocolat, mais orange ou citron ca oui!!
This looks beautiful! I really like the taste of chocolate and orange together.
Just read through the daring bakers challenge for a zillionth time: I'm terrified!
Wow- these look incredible.
I like anything chocolate.
Mmmmm, chocolate and orange....
Ornage and chocolate combo, that is like marriage made in heaven. Delicous.And wow effect with the guest if you serve them for a dinner party.
I make a dark chocolate and orange mousse that my mom taught me - so delicious and so easy - just eggs, chocolate and Cointreau, really! LOVE your cups/pots, and that beautiful plate.
haiti... ;)
Yummy!
Yummy, I like those tiny white cups!
comment comment. thanks for the good work.
If I lived in your house, I would be ridiculously fat. I'm getting fat just looking at these pictures.
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