Sunday, July 29, 2007

Daring Bakers' July Challenge: Strawberry Mirror Cake! - Le Défi des Pâtissiers Téméraires pour Juillet: un Gâteau Miroir aux Fraises!

I'm a Daring Baker! and so proud of it (can you tell?) This silhouette that you see above will pop up once a month in my Daring Baker post. Who are the Daring Bakers you ask? It's a group of intrepid bakers who try the same recipe each month as assigned by a host and who all unveil the results on the same day (the challenge remains a secret from the world up until then). You can find the other Daring Bakers and their creations by clicking on the logo in the right margin. I was inducted on July 1st and this is my first challenge. This month we got to make (drumroll please) a Strawberry Mirror Cake! as hosted by Peabody of Culinary Concoctions by Peabody. You can find the recipe on her site in her post about the cake.

EN FRANCAIS: Je suis une Pâtissière Téméraire! et tellement fière de l'être (ça se voit?) La silhouette que vous voyez ci-dessus apparaîtra une fois par mois dans mon billet des Pâtissiers Téméraires. Qui sont les Pâtissiers Téméraires dites-vous? C'est un groupe de pâtissiers intrépides qui essayent la même recette chaque mois tel que choisie par un hôte et qui dévoilent tous le résultat le même jour (la recette reste secrète jusqu'à ce moment-là). Vous pouvez trouver les autres pâtissier(e)s téméraires et leurs créations en cliquant sur le logo dans la colonne de droite. J'ai été inclus le premier Juillet et ceci est mon premier défi. Ce mois-ci nous avons fait (rollement de tambour s'il vous plait) un Gâteau Miroir aux Fraises! dont l'hôte a été Peabody de Culinary Concoctions by Peabody. Vous pouvez trouver la recette (en Anglais) sur son site dans son billet à propos du gâteau.

I made my strawberry mirror cake at the beginning of the month for my niece Justine's 9th birthday, because judging by the quantities required by the recipe, this was going to be a big cake so I couldn't make it for our little household. Here's a little picture of the various steps. I have a small oven so I had to separately make two square cake layers and cut them into circles. I made one big mistake in the process and that was to use the same strawberries with which I had made the juice for the mirror for the bavarian cream, and I didn't totally puree them. This was how I understood the recipe. Because I had already used them for the juice, they didn't have much strawberry taste or color left (and I didn't puree them completely like I said) so the bavarian cream only had a hint of strawberry flavor as opposed to a lot and it wasn't really pink as you can see (even though I added and added scarlet red coloring, it didn't make a dent in the color). Also, because I didn't thoroughly puree the strawberries, they came out at the end of my pouring the bavaroise and were so heavy on the top layer of the cake that they made it sink in the middle a bit (you can see that in the picture of the slice down below). I made the cake again a week later for a 14th of July party with raspberries and got it right that time.


EN FRANCAIS: J'ai fait mon gâteau miroir au début du mois pour l'anniversaire de ma nièce Justine, parce que en voyant les quantités nécessaires à la recette, ce serait un trop gros gâteau pour ma petite maisonnée. Voici une photo des étapes différentes. J'ai un petit four alors j'ai du faire deux couches de génoise carrée séparément et puis les tailler en cercle. J'ai fait une grosse erreur dans la recette et c'était d'utiliser les mêmes fraises avec lesquelles j'avais fait le jus pour le miroir pour la crème bavaroise et je ne les ai pas complètement écrasé. C'est comme ça que j'avais compris la recette. Parce que je les avais utilisé pour le jus, elles n'avaient plus beaucoup de goût ou de couleur de fraise (et en plus je ne les avais pas complètement réduite en purée) donc la bavaroise avait juste un léger goût de fraise plutôt que d'être très goûteuse de ce point de vue-là et elle n'était pas vraiment rose comme vous pouvez le constater (en dépit du fait que j'ai ajouté et ajouté du rouge cochenille, ça n'a pratiquement rien fait à la couleur). En plus, parce que je n'avais pas complètement réduit les fraises en purée, elles sont sorties du bol à la fin quand je versais ma bavaroise et étaient si lourdes que la couche supérieure de génoise s'est un peu affaissée au milieu (vous pouvez voir cela sur la photo d'une tranche tout en bas). J'ai refait le gâteau une semaine plus tard pour une fête de 14 Juillet, mais aux framboises cette fois-ci, et je l'ai fait correctement.


The decoration you see are dried strawberries. I had some from some tartlets and thought it would be appropriate to decorate the cake with them since it was strawberry flavored. I made the cake with gelatin both times I made it but I think next time I would try making it with agar-agar. Also (for all the Daring Bakers out there), my bavaroise sloshed around a bit when I put it in the refrigerator so my mirror layer doesn't look neat on the edges, and my refrigerator shelves apparently aren't completely straight as you can see from how the mirror is slightly thicker on one side. I never got my mirror mix to become syrupy by cooling it down so after a bit I just put it on and it seemed to work out fine although I know it's not perfect. Still, I'm pretty pleased with the result I have to say. It was enjoyed by all and especially by the birthday girl which is what counts in the end.
By the way, someone suggested making the cake with mango and passion fruit, super yum! I'm going to have to try that soon...

EN FRANCAIS: J'ai décoré le gâteau avec des fraises séchées. J'en avais de tartelettes que j'avais fait et je trouvais ça approprié puisque le gâteau était aux fraises. J'ai fait le gâteau avec de la gélatine les deux fois où je l'ai fait mais je pense que la prochaine fois j'essaierai de le faire avec de l'agar-agar. Aussi (pour les autres Pâtissiers Téméraires), ma bavaroise a légèrement giclé quand je l'ai mise au réfrigérateur et apparemment les étagères de mon frigo ne sont pas parfaitement droites comme vous pouvez le constater par le miroir qui est un peu plus épais d'un côté. Je ne suis pas arrivée à rendre le mélange de mon miroir sirupeux en le refroidissant et finalement je l'ai versé en espérant pour le mieux et ça a marché, même si je sais que c'est loin d'être parfait. Je suis quand même très contente du résultat. Tout le monde a aimé ça et sûrtout ma nièce, est c'est ça qui importe en fin de compte.
Au fait, quelqu'un a suggéré de faire le gâteau aux mangues et fruits de la passion, génial! Je vais devoir essayer ça incessamment sous peu...

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56 comments:

Anne said...

Beautiful cake!well done on your first DB challenge :)

veronica said...

belle creation de patissiere temeraire....
j'en profite pour te feliciter pour ton blog...

Anonymous said...

Hilda, this is a gorgeous cake, lucky Justin.Love the way you decorated it for his birthday. I almost made the mistake of using the pulp instead of the drained puree but thought about it again. Welcome to the Daring Bakers!

Anonymous said...

J'ai beaucoup!

Andrea said...

What a great idea for decorating the cake!

Warda said...

Happy belated birthday To Justine. Un gateau aussi beau plait aux grands aussi bien qu'aux petits.

Jerry said...

Congrats on your first challenge, looks beautiful!

leslie @ definitely not martha said...

La présentation de votre gâteau est tellement créative! Je souhait bonne fête à Justine et je vous félicite de votre gâteau miroitant.

Anonymous said...

I love how you decorated your cake - it's gorgeous against the mirror! I hope that Justine had a wonderful birthday! Félicitations for completing your first DB challenge!

Anonymous said...

Tres tres joli ton gateau. Il donne bien envie!

Pille said...

I think i quite like the idea of strawberry chunks in my bavarian cream! Lovely cake!

Deborah said...

I'm tempted to make this with other flavors as well. Your cake turned out beautifully!

Mingoumango (La Mangue) said...

Malgré les petits défauts que tu évoques, c'est quand même extrêmement réussi, je trouve ! Moi, je suis incapable de faire ce genre de gâteau...

L-Fy said...

Il est magnifique ce gâteau, bravo!

Sara said...

Great looking cake, nice decorating too!

breadchick said...

Hilda what a wonderful job on your first challenge. I loved reading the post en Francais. Welcome!

Dagmar said...

Well done, it looks lovely. I like the idea of strawberry pieces in the cream. I forgot to strain my puree which also gave a kind of strawberry chunks, but I liked the result.

Meeta K. Wolff said...

That Justine is a lucky girl. The decoration is so perfect. A great first challenge and congrats on a job well done!

Thistlemoon said...

So cute that you prepared this for a birthday!

Laura said...

Your niece is a lucky girl to have such an exquisite birthday cake!

Elle said...

Hilda, such a beautiful cake for your first challenge! Your mirror is thin the way it is supposed to be...much better than mine. Love you photos and the decoration on top, too.

Anonymous said...

Your cake is gorgeous! The bavarian cream looks so light and luscious. And I am so impressed with the decorations. Very clever and pretty. Justine is so lucky to have a great cake made for her.

Anonymous said...

Hilda,

What a beautiful way to celebrate a birthday! Your cake is gorgeous!

Anonymous said...

looks great! i love the decoration--very clever!

Alpineberry Mary said...

Glad you could join our group. Your cake turned out really nice.

Chris said...

Hilda - Great job! You took on your first like a true champ! :) And, what sagging were you talking about...I bet no one was thinking sagging when chowing down! :)

Anonymous said...

Strawberry in the bavarian cream... NICE! Congrats! Send happy birthday wishes Justin from me!

-Linda

Anita said...

Very lovely cake Hilda! I love how you decorated it - Justine is very lucky!

MyKitchenInHalfCups said...

Hilda
Welcome to the Daring Bakers where we all bake the same recipe and nothing is the same! Justine is one lucky birthday girl. Your cake is beautiful. I'm so very glad you've join us.
Now comes the wait for the August challenge. Hope I can catch my breath first.

Helene said...

Superbe...et maintenant avec toi dans les rangs je me sens un peu moins seule au milieu des ricains (bien sympas ca va de soi). Ton gateau est une reussite. Joyeux Anniversaire a Justine!

Anonymous said...

j'adore l'idee des patissiers temeraires !!
et ton gateau est vraiment superbe !

Amrita said...

Love the lettering on the top of the cake! Good Job!

KJ said...

Lucky Justine. What a beautiful cake. I love the way you decorated it. It is very creative.

Lis said...

I love your decoration.. it's so cute! And your cake look very, very tasty.. actually I like the idea of strawberry chunks in the cream, course that's my favorite part of strawberry yogurt or icecream.. the chunks of fruit. :D

Beautiful job, Hilda!!

xoxo

Tara said...

Your cake is just beautiful! I love the lettering with the dried strawberries, very creative...

Hilda said...

You are all so adorable with your comments! Thank you, I really appreciate it.
Vos commentaires à toutes et à tous sont si gentils! Je vous remercie de tout mon coeur.

Pille, Dagmar, ChubbyCheekGirls, and Lis: Actually since the response to the strawberry chunks is so positive, I might think about spreading them out conscientiously next time so it's all even. They did taste good.

Béa: I'm hoping that someday I'll have your knack for beautiful presentation. Right now it's about as basic as it can be.

Mingoumangou: Je suis certaine que si tu essayais, tu y arriverais. Tu as tout le talent qu'il faut. =)

Inne said...

What a great decoration, Hilda. Your niece sure is a lucky girl.

Patricia Scarpin said...

It looks so good! You started in grand style, Hilda!

Nazca said...

There was a lot of eggs/gelatin in it. I think it would have been better made into ice cream cake myself...

Anonymous said...

How lovely for your daughter! My boys often get special cakes for their birthdays as well. Never a dull moment, right? I love the thickness of the bavarian creme and the delicate layer of gelatin on the top of your cake. Very, very lovely.

Peabody said...

Glad it turned out well for you and the birthday girl. I love the use of the dried strawberries as decoration.

Mamina said...

Joli gâteau pour une jeune demoiselle de 9 ans qui a du apprécier les talents de sa tante à leur juste mesure!

Mel said...

It looks so beautiful! You did a great job!!

Cheryl said...

Beautiful cake, love the decorating on it.

Jenny said...

I like it, even with the berries floating in it! Good job!

Dolores said...

Beautiful! I actually like your pale pink Bavarian Creme.

Anonymous said...

Il est sublime ton gâteau!

Anonymous said...

En tout a il fait très envie ton gateau, pour accentuer la couleur rose j'ajoute un peu de sirop de fraise, c'est radical.

Anonymous said...

Très joli, ce miroir ! Je ne sais pas si je suis aussi téméraire que toi mais je me lancerai bien !

Rollerskate Skinny said...

Absolutely beautiful! I would've loved to get a cake like this for my 9th birthday. xD

Pat said...

I wish someone would make this cake for me!

Jeanne said...

Your cake is a work of art!

Ted said...

Leaving a comment for Haiti.

Anonymous said...

comment comment. thanks for the good work.

Anonymous said...

RTMFH

Anonymous said...

RTMFH

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