Saturday, July 21, 2007

Māst Esfenaj - Epinards aux Yaourts - Spinach Dip

OK, ok, I know it probably doesn't look appetizing to some of you, but if you like spinach and caramelized onions and yoghurt, you can't go wrong (and I forgot to keep some onions to garnish which is why it doesn't look as nice as it could, sorry about that). This is a cheat post by the way because my Dad made the māst esfenaj. It wasn't that I didn't want to make it or that I couldn't make it, because it's pretty simple to make, but sometimes the simplest of dishes can be made divinely by people who are used to and who enjoy making them, and on this one that would be my Dad. There are a few things that will make their way here at some point that my Dad likes to make and that he makes really well; he makes a great potato salad, fabulous côtelettes (a kind of ground meat patty), and this is one of his signature dishes. He doesn't cook very often but he actually used to make it for me when he visited me after I left college. At first I requested it, and gradually it became a staple of his visits so that each time he arrived, we headed out to Trader Joe's to get some yogurt, spinach and onions. It made his visits feel longer because he always made a really large quantity of it, and after he left it was like he was still there when I continued eating it for the next several days. Everyone I know who's tried it has liked it as a spinach dip. Māst means yoghurt in Farsi, and esfenaj is spinach, pretty simple really. You typically eat it as an appetizer with some lavash bread, but it can be eaten (and we regularly eat it) as is with a spoon. I'm sure other people put all sorts of other things in it, like walnuts or barberries (which I still haven't explained but I'll take a picture of some soon and show you what they are), but we like it just as is.


The Recipe - Māst Esfenaj


This is for the quantity that my father makes that will fill a large serving bowl such as a salad bowl...
2 lbs cooked and drained leaf spinach (NOT chopped)
1.3 lbs onions
1/2 cup vegetable oil (to fry the onions)
8 individual yoghurts at least (approx. 2 lbs)
Salt/Pepper

You can steam or boil the spinach. If boiled then drain it.
Cut the onions in julienne strips. Heat the oil in a large saucepan to high temp. Cook the onions until golden (so that some of the water in them evaporates), then reduce heat to low, partially cover the pan and let cook, stirring occasionally, until they are a nice brown caramelized color. (if you caramelize them too quickly they char instead of becoming sweet). Take off heat and rest the saucepan at a slant, pressing the onions toward you and letting the oil drip away to the far edge (lower side) of the pan. Leave a while to let as much oil drip away as possible.
In a large bowl (like a salad bowl), mix the spinach, onions and yoghurt together. Add salt and pepper to taste. Let sit overnight in the fridge if possible to allow all the flavors to come out.

Serve with lavash or pita bread or plain. (as I mentioned above, you're free to add other things if you want to, but this-is-how-we-do-it)...



En Français...

D'accord, d'accord, je sais que ça n'a probablement pas l'air très appétissant à certain d'entre vous, mais si vous aimez les épinards, les oignons caramélisés et le yaourt, vous ne pouvez pas ne pas aimer (et puis je suis désolée d'avoir oublié de garder des onions comme garniture pour que ça ait l'air plus joli...). Et puis là en plus je triche parce que c'est mon Papa qui a fait le māst esfenaj. Ce n'est pas que je ne voulais pas ou que je ne pouvais pas le faire, parce que c'est très simple à faire, mais il y a des fois où les plats les plus simples sont fait le mieux par des personnes qui ont l'habitude et le plaisir de les faire, et dans ce cas c'est mon père. D'ailleurs il y a quelque plats qu'il fait à merveille que je vous dévoilerai en temps voulu tel la salade de pomme de terre, ou encore les côtelettes à l'iranienne, et ce plat-ci est un de ses plats phares. Quand j'ai fini la fac aux Etats-Unis et que j'habitais à 10,000 km de mes parents, en dépit du fait qu'il ne cuisine pas souvent, il me faisait du Māst Esfenaj à chaque fois qu'il me rendait visite. Les premières fois c'est moi qui lui demandait, puis petit à petit c'est devenu une habitude lors de ses visites, tant et si bien qu'à chaque fois qu'il arrivait, nous allions directement au magasin Trader Joe's (où on peut trouver des ingrédients de bonne qualité pas cher) acheter du yaourt, des épinards et des onions. Cela rallongeait ses visites pour moi parce qu'il en faisait toujours une quantité énorme et que lorsque qu'il repartait, je continuais à en manger pendant plusieurs jours après son départ. Tout le monde qui y a goûté a aimer ça en dip. Māst veut dire yaourt en farsi, et esfenaj est épinards, plutôt simple non. Normalement on en mange avec du pain lavash en début de repas, mais on peut aussi le manger (et nous le mangeons régulièrement) comme tel à la cuillère. Je suis sûre que d'autres que moi ajoutent des tas d'autres choses dedans comme des noix ou des épines-vinette (que je ne vous ai toujours pas montré, mais je vais prendre une photo bientôt et vous montrer ce que c'est), mais nous l'aimons comme tel.


La Recette - Māst Esfenaj

Ceci est pour la quantité que fait mon père qui remplit un grand bol (par exemple un bol à salade)...
1kg épinards en branches cuits et égouttés
600g oignons
125ml d'huile végétale (pour frire les oignons)
8 yaourts (au moins, cad à peu près 1 kg)
Sel/Poivre

Vous pouvez faire bouillir les épinards ou les cuire à la vapeur. Si vous les faîtes bouillir, égouttez-les.
Coupez les onions en julienne. Faîtes chauffer l'huile dans une grande poêle. Faîtes cuire les oignons à haute température jusqu'à ce qu'ils soient bien dorés (pour leur faire donner autant d'eau que possible), puis réduisez la température, couvrez partiellement la poêle et faîtes-les cuire à feu doux en remuant régulièrement jusqu'à ce qu'ils soient bien caramélisés - brun foncé (si vous les faîtes cuire trop rapidement ils brûlent). Retirez-les du feu et posez la poêle en angle (par exemple sur un gant de cuisine d'un côté) en pressant les oignons contre le bord haut ce qui laisse l'huile s'égoutter vers le bas. Laissez un certain temps pour que l'huile puisse bien s'égoutter.
Dans un grand bol (genre saladier), mélangez les épinards, les oignons et le yaourt ensemble. Ajoutez du sel et du poivre au goût. Laissez reposer une nuit au réfrigérateur (ou le maximum de temps possible) pour que les goûts ressortent bien.

Servez avec du pain lavash ou pita ou bien tout seul. (Comme je l'ai dit ci-dessus, vous pouvez ajouter d'autres choses si vous voulez, mais this-is-how-we-do-it)...

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13 comments:

Anonymous said...

Tu me peux pas t'imaginer comme ça me fait envie. Je raffole de ce genre de recettes!

Rosa's Yummy Yums said...

Un superbe dip! Fabuleux...

Rachel Rhodes said...

Spinach dip is the best!

Hilda said...

Lisanka: la cuisine iranienne est pleine de choses de ce genre, ça semble parfait pour toi.

Rosa: Merci, c'est bien meilleur que ça en a l'air...

Tchatchke: I totally agree.

christine said...

I'm a big fan of spinach dip! And spinach artichoke dip. Yours looks wonderful! I want to dip my crostini into the picture. :)

Elizabeth said...

Okay, I neeeed this. (How could anyone say that it looked unappetizing?) Bookmarked....

-Elizabeth

Rollerskate Skinny said...

I think it looks totally yum. <3

Pat said...

I have to admit that the dip doesn't look all that appetizing but I've had it in the past and actually liked it.

Unknown said...

Mmmm, spinach dip; I must learn how to make this!

Jeanne said...

i DO like all the ingredients and this looks heavenly to me!

Ted said...

Leaving a comment for Haiti.

Anonymous said...

comment comment. thanks for the good work.

Anonymous said...

RTMFH

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